Monday, August 3, 2009

...IMTIHAN DUNIA...


Segala puji ku panjatkan ke hadrat Ilahi atas nikmat iman dan Islam yang dikurniakan juga selaut kesyukuran atas keizinannya masih memberi aku peluang untuk terus bernafas sebagai seorang hamba yang serba kekurangan ini. Juga selawat dan salam ke atas baginda s.a.w dan ke atas ahli bait baginda.

Alhamdulillah, cuti summer telah hampir sebulan berlalu. Usai sahaja exam final tamat, pelbagai program telah disediakan oleh persatuan pelajar disini bagi memastikan setiap ahli dapat memanfaatkan masa mereka dengan sebaiknya.

Bermula dengan jaulah Matruh-Siwa akhawat Zaqaziq, diikuti pula dengan program Nisa' de Champion anjuran bersama OPZ dan DPMZ, kemudian minggu Thaqafah Zaqaziq (IJTIMAK), family day anjuran BKAN setiap negeri, kemudian program HAYAT oleh PMRAM, dan baru semalam kami selesai mengikuti program BAKTI dimana dalam program ini, ahli2 yang telah bertungkus-lumus disebalik tabir dalam setiap program anjuran DPMZ telah diberi pengiktirafan dan anugerah. Dan bakal menyusul pada 4 Ogos ini, Mesyuarat Agung Tahunan DPMZ dimana pada hari ini juga ahli akan menyaksikan peralihan tampuk kepimpinan DPMZ bagi sesi 08/09. Dikhabarkan, selepas MAT nanti akan diadakan pula sambutan Nisfu Sya'ban pada hari Khamis.

Pokoknya, percutian di ardhul kinanah ini bukanlah satu yang sia-sia. Hari2 yang berlalu tidak pernah sunyi dari pelbagai program samada berbentuk tarbiyah, thaqafah dan ukhwah. Persatuan pelajar disini berusaha sedaya-upaya merangka pelbagai program untuk mengerakkan ahli2 dalam usaha mengukuhkan kesatuan sesama penuntut2 di Mesir. Satu usaha terpuji yang harus dicontohi. Namun, kadang2 aku agak terkilan dengan usaha setengah pihak yang bekerja keras untuk merobek-robek kesatuan ini dek kerana iri hati mungkin…

SUKA...DUKA...MANIS...PAHIT

Semalam saya buka blog seorang teman.. turut bersimpati atas musibah yang menimpa. Kemudian jari ini rancak lagi menaip, menziarahi teratak maya teman2 yang telah pulang bercuti di tanah air. Pelbagai cerita yang dicoretkan. Ada cerita gembira..tidak kurang juga yang mencoretkan cerita duka. Aku yang masih disini hanya mampu turut sama melahirkan rasa simpati. Hanya mampu berdoa moga kalian tabah menghadapi ujian-Nya.

Selalunya kita akan menganggap hanya perkara2 musibah sahaja adalah ujian-Nya. KIta terlupa bahawa setiap yang kita hadapi di muka bumi ini adalah ujian. Tidak kira ianya suatu yang menggembirakan, menyedihkan, menyakitkan atau menghampakan itu semua adalah ujian. Cuma sebagai manusia samada kita sedar atau tidak akan lumrah alam ini.

Kemudian terlintas pula untuk melihat bagaimana suasana politik tanah air tika ini. Lantas jari pantas menaip "HARAKAH". Entah kenapa mata tertarik pada ruangan agama lantas aku klik pada ruang tersebut. Terjumpa artikel yang berkaitan dengan ujian so aku berminat untuk berkongsi dengan teman2 sebagai muhasabah dan peringatan bersama.

Beberapa perkara yang berkaitan dengan ujian

1. Bahawa Allah SWT menjadikan ujian sebagai sunnah-Nya, supaya Dia mengetahui di kalangan hamba-Nya yang jujur dan mana yang berdusta, mana yang benar-benar beriman dan mana yang munafik. Jika sekiranya semua perkara itu mudah dan penuh dengan kesenangan, nescaya semua orang akan mengaku bahawa dia adalah seorang yang jujur, benar dan beriman. Akan tetapi, Allah mengetahui orang-orang yang benar-benar jujur dan orang yang melaksanakan solat lima waktu.


2. Antara pelajaran yang dapat diambil daripada setiap ujian, iaitu membersihkan orang-orang yang komited dalam perjuangan mendaulatkan Islam, supaya Allah mengetahui siapa orang-orang yang menghina orang-orang soleh dengan pelbagai tindakan jahat, termasuk para da'ie, penuntut ilmu, para ulama dan para wali Allah.

3. Antara rahsia daripada ujian dan cubaan yang diturunkan Allah ke atas permukaan bumi ini, iaitu penghapusan pelbagai kesalahan dan dosa yang terdapat pada diri orang-orang pilihan, sehingga Allah akan gugurkannya hingga ke akar umbinya.

4. Bahawa agama Islam ini, meskipun sering diberitakan bahawa ia sudah menang dan berjaya, sebenarnya di tengah-tengah perjalanan, masih penuh pelbagai cabaran dan tentangan, cubaan dan konspirasi jahat yang merintang, sehingga seorang mukmin masih bimbang menghadapi pelbagai konspirasi busuk yang dilancarkan syaitan yang berupa manusia terkutuk dari setiap pintu, jendela dan setiap arah.

5. Kita mampu menyingkap pelbagai konspirasi jahat musuh-musuh Islam, hingga kita mengetahui bahawa konspirasi busuk mereka tidak terbatas pada satu dimensi sahaja, akan tetapi datang dari semua arah dan tempat, pembunuhan, penjara, pengusiran, pencemaran nama baik, pembohongan, tipudaya dan sebagainya. Akan tetapi semua itu akan berakhir dengan kegagalan.

6. Antara pelajaran yang dapat diambil daripada ujian yang ditimpakan, iaitu agar seorang hamba sentiasa berjuang dan bangkit daripada jurang kerendahan dan kehinaan, serta berjuang kembali dengan tenaga dan semangat baru dan mengembalikan aktivitinya setelah keluar daripada ujian ini dengan jayanya.

7. Hendaklah seorang hamba itu merendahkan diri, patuh, tunduk dan berlindung kepada Allah serta bermunajat kepada-Nya, kerana kemenangan hanya ada di tangan-Nya dan kemuliaan hanya wujud dengan merendah diri kepada-Nya.

8. Kejujuran dan keyakinan tauhid hanya kepada Allah SWT. Hal ini dapat diketahui oleh orang yang telah cuba menerapkan kalimah La ilah Ilallah, di mana kejujuran yang kukuh tidak akan nampak kecuali saat hamba itu mendapat ujian, maka itulah ucapan kalimah tauhid yang diungkapkan dengan penuh kejujuran dan keyakinan dari dalam hatinya.

Justeru, tauhid ini akan dapat dilihat dengan jelas pada masa-masa berlakunya krisis, sebagaimana firman Allah SWT menerusi ayat 65 surah al-Ankabut yang bermaksud: "Maka apabila mereka menaiki kapal, mereka berdoa kepada Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-nya."
-tajdidniatselalu-

2 comments:

HUSNA said...

amboi2..sakan die brcuti kt sana tu ek..cuti ilmiah lagi..yang,nnti kte msg kmu eh..amek no bru kte..nk raya nnti anta la msg raya..ke x igt kte dah???

kembarasufi said...

zannn..adakah anda kesepian??
la takhof wa la tahzan..
rabbuna ma'ak!!

hehe..bes eh kekenyangan pengisian kat sane..kite kat sni kekenyangan makanan malaysia..ngeh3

k zan..de umo kite bersua kembali..slamat teruskan perjuangan

doakan kite gak kat sni..
bumi pancaroba..bandaraya johor bahru..huhu